Jak upéct skvělou žemlovku

Není mnoho jídel, které bych uměl lépe než moje žena. To hlavně pro to, že moje žena umí výborně vařit a najít opravdu nějaké jídlo, kterým bych ji mohl konkurovat, je opravdu těžké. Nicméně něco málo se najde. Jedním z takových jídel je žemlovka. V různých kuchařkách a i na internetu jsem našel různé recepty. Z každého jsem si postupem doby vzal „to nejlepší“ a připravil tak variantu, která jak mně, tak i zbytku rodiny velmi chutná.

Co to bude

Žemlovka s jablky

Doba přípravy

40 minut

Co všechno budete potřebovat (na 8 porcí)

    • 10 rohlíků
    • 750 ml polotučného mléka
    • 6 vajec
    • 5 větších jablek
    • 1 balení vanilkového cukru
    • cukr krystal
    • cukr moučka
    • skořice
    • máslo
    • strouhanka

 

Postup

Rohlíky nakrájíme na kolečka, dáme do mísy. Do mléka rozmícháme 5 vajec, po té jej nalejeme na všechny nakrájené kousky rohlíků, tak aby se mléko do nich postupně nasáklo. Plech vymažeme máslem, a povrch lehce posypeme strouhankou. Roztopíme elektrickou troubu na 180 stupňů.

Nasáknuté rohlíky rozdělíme na dvě poloviny. Na plech dáme první vrstvu rohlíků z jedné poloviny. Na ni dáme nastrouhaná jablka (bez šlupek), posypeme skořicí a cukrem krystal. Vrstvu jablek pak pokryjeme další vrstvou rohlíků ze druhé oddělené poloviny.

Rozkvedláme poslední, šesté, vejce a tím potřeme horní vrstvu rohlíků. Posypeme lehce skořicí a vanilkovým cukrem. Položíme několik plátků másla, které se během pečení rozpustí.

Takto připravený plech dáme do vyhřáté trouby a pečeme cca 20 minut. Po té provedeme kontrolu a můžeme ještě dát péct na dalších až 10 minut. Servírujeme posypané cukrem moučka.

Nutriční hodnoty (průměrně v jedné porci)

  • bílkoviny: 12g
  • sacharidy: 52g
  • tuky: 11g
  • energie: 355kcal

Přeji vám dobrou chuť.

Reklamy